Izveštaj

Izveštaj

USPEŠNO REALIZOVAN VI NAUČNO- STRUČNI SIMPOZIJUM „PIVO, PIVARSKE SIROVINE I OPREMA U ZRENJANINU

„Uspeli smo šta smo zacrtali. U organizacionom smislu ovo je bio veliki posao koji je uspešno realizovan.“ zaključio je na kraju VI Naučno- stručnog simpozijuma sa međunarodnim učešćem „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ predsednik Organizacionog odbora prof. dr Radovan Pejanović. Rekao je da je ova trojka koju pored njega čine i prof. dr Viktor Nedović i Vladeta Dašić već krenula u novu akciju za sledeću godinu. Preporuke i zaključci sa ovog skupa će biti prosleđeni svim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima koji mogu da utiču na razvijanje ove grane sa svih mogućih aspekata.

Prof. Dr Viktor Nedović, predsednik Naučnog odbora se nadovezao i izrazio zadovoljstvo svim šta se desilo u prethodna dva dana. Bilo je prisutno 95 učesnika iz desetak zemalja. Održana su sva predviđena predavanja, njih čak 35. Prema njegovim rečima otvorene su i mogućnosti za nova umrežavanja i dogovore.

„Raduje me što su svi zadovoljni i što smo uspeli u svojim namerama da predstavimo stanje stvari u oblastima piva, pivarske sirovine i opreme. Kao domaćin mogu da kažem da je sve odlično proteklo i da se nadam da će sledeće godine biti još bolje. Zahvaljujem svima koji su došli i dali svoj doprinos našem Simpozijumu.“ Izjavio je Vladeta Dašić, generalni sekretar Organizacionog odbora.

Član Počasnog odbora Simpozijuma koji se obratio na početku a i uzeo aktivno učešče je bio Jan Kišgeci, akademik Akademije poljoprivrednih nauka Republike Slovačke, stručnjak za hmelj. On je istakao da je na ovom simpozijumu bilo čak šest predavanja na temu hmelja i da je to veliki iskorak. Perspektiva postoji kao i mogućnosti samo treba podrška i pomoć kako bi sve još bolje zaživelo. Moglo se čuti i to da je hmelj duša piva i da mu zbog toga treba više dati na značaju.

UVODNI DEO

Zanimljive informacije o trenutnom stanju u pivarstvu dao je na samom početku stručnih izlaganja prof. Dr Viktor Nedović. On je rekao da se trenutno u našoj zemlji proizvede 5, 64 miliona hektolitara piva na godišnjem nivou a da je kapacitet 9 i da tu još ima prostora. Od pivara 96 posto su multinacionalne kompanije, 3 posto regionalne i 1 posto kraft pivare. Ovde postoji oko 500 robnih marki a izvozi se pretežno u zemlje regiona. Što se tiče kraft pivara trenutno ih ima registrovano 67 i tu vidi potencijal.

DEGUSTACIJA PIVA

Za skup je interesantno i to što su bili tu i predstavnici kraft pivara koji su imali priliku da nauče i da razmene iskustva a i čija piva su učesnici imali priliku da probaju. Tu si bili „ZZAPI“ Borča, „Tron“ Obrenovac, „Beckers“ Osijek, „Baš pivo“ Zemun i „Crna kornjača“ Beograd. Pored njihovih učesnici su imali priliku i da isporobaju piva koje su doneli gosti iz Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Bugarske…

UPARIVANJE HRANE I PIVA

Posebno interesovanje izazvala su predvanja na temu uparivanja hrane i piva, prvenstveno sireva a i drugih vrsta i slane i slatke hrane koja ide uz razne vrste piva. Saznali smo da uz jača piva paše i jača hrana a uz lakša piva lakša hrana i da sve to nudi beskrajan niz mogućnosti. Ovo spada u još nedovoljno istraženu oblast koja je vrlo perspektivna. U vinskom svetu je to mnogo razvijenije a sada se sve više stavlja akcenat i na pivski svet. Pivo samo po sebi ima i svoj slad tako da treba kombinovati ukuse i uživati u gastronomiji i hedonizmu i svakom gutljaju piva i hrani koja ga prati. Isto tako bitne su i čaše iz kojih se pije pivo i na tu temu je bilo reči. Sada je i to dosta razvijeno a predstavljeni su i razni modeli čaša. Održana je i degustacija raznih vrsta sireva uparenih sa pivom. A što se tiče sireva zaključak je da uz kraft piva idu i kraft sirevi. I još može da se doda da je pivo zdravo piti samo da je neka preporučena doza 6 piva nedeljno.

OKRUGLI STO

Pored interesenatnih prezentacija koje su bile podeljene po sesijama u okviru Simpozijuma je održan je I okrugli sto u organizaciji Agencije za kvalifikacije: Unapređivanje kompetencija zaposlenih u pivarstvu – Potrebe tržišta rada i sistema obrazovanja. Ovde su govorili predstavnici Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, poslodavaca, sindikata i malih srednjih pivara. Svi su se složili u jednom da potreba postoji i da će tek biti neophodno iškolovati nove kardove ili uraditi prekvalifikivaciju kako bi ih prilagodili tržištu.

Iz razgovora sa predstavnikom kraft pivare koji je bio i učesnik Dejanom Smiljićem saznajemo da je i malim pivarama potrebno da imaju školovane kadrove ne samo tehnologe već i kuvare piva i fizičke radnike.

INOVACIJE

Nešto novo što se tiče budućnosti pored klasičnog marketinga svakako je i uloga veštačke inteligencije u kreiranju kraft piva o kojoj je usno izlaganje izneo Stefan Ugrinov sa Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” Zrenjanin. On je između ostalog rekao da ona može da utiče na to da odredi recepte, ukuse, personizaciju i da time može da se poboljša kvalitet proizvoda. Isto tako priča može da se razvije u pravcu plasmana i proizvodnje. Tako da treba obratiti pažnju i na inovacije koje se ovim putem nude pored već svega postojećeg.

ZBORNIK APSTRAKATA

Ističemo i to da je u Zborniku Apstrakata objavljeno 34 naučno stručna rada i on je značajan za Simpozijum. Koncipiran je tako da su sva predavanja i teme sažeti na srpskom i na engleskom jeziku i jasno su navedni autori tako da je zanimljiv za čitanje ne samo stručnjacima već i onima koji nisu u materiji.

REČ ORGANIZATORA

Organizator Simpozijuma je bio Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. U dva navrata se prisutnima, na svečanom i na otvaranju radog dela odbratila prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas u ime organizatora – Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, pozdravim i pozovem da uzmete aktivno učešće u radu Simpozijuma „Pivo, pivarske sirovine i oprema“, koji se tradicionalno već šesti put organizuje u gradu Zrenjaninu.“ i dodala i to da se u okviru Instituta već više od osam decenija uspešno radi na oplemenjivačkim programima preko 53 biljne vrste a jedan od strateških ciljeva je i stvaranje dobrih, visoko prinosnih i kvalitetnih sorti pivskog ječma i hmelja.“

Poželela je da svi učesnici VI Simpozijuma „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ svojim radovima, izlaganjima i diskusijama daju naučni i stručni doprinos ovoj oblasti, da ovaj Simpozijum u budućnosti možda preraste i u veći događaj, a da hmelj i druge alternativne biljne vrste ponovo zasijaju starim sjajem na poljima.

Kada bismo trebali da nabrajamo sve učesnike i njihova predavanja ponaosob to bi potrajalao. U nastavku će biti navedeni redosledom kojim su govorili u prethodna dva dana. I da podsetimo da je punu podršku ovom događaju dao grad Zrenjanin gradonačelnik Simo Salapura. Njegove reči dobrodošlice:

„U ime grada Zrenjanina, u ime organizatora manifestacije „Dani piva“ i u ime organizacionog odbora VI Simpozijuma „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ sa međunarodnim učešćem, koji će se održati od 25 do 27. oktobra 2023. godine, u hotelu „Vojvodina“, imam zadovoljstvo da Vas pozovem da učestvujete u radu i doprinesete događaju, koji će Vam omogućiti nova saznanja u ovoj oblasti, kao i da Vam pruži priliku da se sretnete sa ekspertima kolegama iz oblasti piva, sirovina za proizvodnju piva i opreme. Manifestacija „Dani piva“ koja ima dugogodišnju tradiciju želi da ovim Simpozijumom proširi svoj program, stručnim i naučnim doprinosom iz ove oblasti i da to preraste u tradiciju.

Nadamo se da ćete Vašim učešćem kao izlagači, predavači, poster izlagači, sponzori i zakupci izložbenog prostora, doprineti višem kvalitetu ovog Simpozijuma.“

Da je sve bilo tako gradonačelnik je imao priliku i da utvrdi prilikom neformalne posete radnom delu Simpozijuma gde se informisao i bolje upoznao sa ovogodišnjim Simpozijumom. Pohvalio je i kvalitet Zbornika Apstrakata kojim su obuhvaćeni naučno stručni- radovi i rekao da je i ovaj kao i prethodne već krenuo da iščitava.

ZAKLJUČAK

Zaključaka će biti puno, kao što je bilo i izlagača i predavača i učesnika i oni će zasigurno doprineti razvoju pivarstva u svakom njegovom segmentu a pravi efekti će se tek videti u narednom periodu.

SUORGANIZATORI

Podestimo i to da su suorganizatori: Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu – Tehnološki fakultet Novi Sad, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina, Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije iz Beograda i Turistička organizacija grada Zrenjanina ispred koje je prisutne na svečanom otvaranju prisutne pozdravila direktorica Sanja Petrović.

U nastavku sledi spisak predvača i predavanja a fotografije možete pogledati i preuzeti sa sledećih veza:

  1. https://www.facebook.com/ipmedia023/posts/pfbid02Brd3WLtyFJza3G8VXZ5reURY1onPod5osSw9cN8oymqvbYPo4iVArXXRunb65wKgl
  2. https://www.facebook.com/ipmedia023/posts/pfbid0d1ZVs1JNmXZGu8ztF87CZE3mBJpSqoTuNmCq5QbSn8pZbG2Gpp3qmfrzhYDjp4tLl
  3. https://www.facebook.com/ipmedia023/posts/pfbid02nbSSsN14jgpKkYF86xqPsd4teLxYcx9vZsMsMv6bGh5TmHSMZGD6R17jTt14mZiLl

 

Zvaničan sajt : www.simpozijumopivu-zrenjanin.org

UČESNICI I PREDAVANJA

Četvrtak 26.11.2023.

Nakon uvodnog predavanja prof.dr Viktora Nedovića su usledila plenarna: Jiajun Yu : “Metabolism of sulfur compounds in brewing process”, Peter Raspor “Water security and safety for brewing industry” i Iztok Košir “Situation and innovations in hop production in Slovenia“.

Održan je okrugli sto u organizaciji Agencije za kvalifikacije: “Unapređivanje kompetencija zaposlenih u pivarstvu – Potrebe tržišta rada i sistema obrazovanja”. Ovde su govorili predstavnici Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, poslodavaca, sindikata i malih srednjih pivara. Svi su se složili u jednom da potreba postoji i da će tek biti neophodno iškolovati nove kardove ili uraditi prekvalifikivaciju kako bi ih prilagodili tržištu.

U nastavku, usledila su nova predavanja po pozivu a kopredesedavajući su bile Natalia Velić i Ilia Gasan Osojnik Črnivec : Ilia Gasan Osojnik Črnivec Center for Development, Demonstration and Training for Carbon-Free Technologies and the potential for decarbonisation and hydrogen utilization in the brewery sector, Goran Šarić Pivski trop – sirovina ili otpad, Aleksa Kojčinović Carbon dioxide utilization as potential solution for brewing industry i Katja Makovšek Hop extract as an active component in chitosan-based films for food packaging.

Završnica drugog dana Simpozijuma nastavljena je novim prezentacijama a ovoga puta opredsedavajuće su bile Mirjana Pešić i Vesela Shopska. Svoja predavanja održali su : Mirjana Pešić: “Primena semenki komine grožđa tokom procesa fermentacije i njihov uticaj na profil fenolnih jedinjenja piva” , Nataša Obradović: “Imobilizacija ćelija kvasca u polisaharid-protein sisteme primenom tehnike sušenja smrzavanjem”, Vesela Shopska: “Application of alginate-chitosan microcapsules with liquid core in batch and continuous beer production” ,Tamara Carević: “Vrednovanje ekstrakata Prunus spinosa L. kao funkcionalnih sastojaka u alkoholnim pićima” i Ana Todorović: “Iskorišćenje otpadnog pivskog kvasca za inkapsulaciju bioaktivnih komponenata hrane”. Svoje izlaganje održala je i Katarina Stojanović na temu : “Pivo kao nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije”

PETAK, 27. oktobar 2023.

Prvi kopredsedavajući su bili Jan Kišgeci i Zora Dajić a predavači i teme : Zora Dajić : “Modeli za predviđanje uticaja klimatskih promena na sastav bioaktivnih komponenti hmelja”, Vladimir Sikora: “Hemijski sastav i biološka aktivnost esencijalnih ulja i hidrolata hmelja” , Jelena Aleksić: “Nova sorta hmelja iz Bačkog Petrovca za primenu u industriji zanatskog piva” , Dejan Smiljanić: “Uticaj zanatskog pivarstva na oživljavanje proizvodnje hmelja u Srbiji” I Gordana Radović: “Aktuelna i potencijalna finansijska podrška države razvoju proizvodnje hmelja u Srbiji”.

Naredni kopredsedavajući: Kristina Habschied i Saša Despotović. Predavanja: George Kostov: “Some technological approaches to the production of beer with reduced alcohol content”, Saša Despotović: “Biofilmovi – izazovi pivarske industrije, Kristina Habschied : FT-IR tehnologija u analizi piva-što možemo naći?”, Nevena Ivanović: “Pivo kao deo balasirane ishrane – šta možemo saznati iz deklaracija na ambalaži”, Ana Nikčević: “Uticaj ambalaže na stabilnost i trajnost piva sa fokusom na prednosti i nedostatke staklene i limene ambalaže”.

U popodnevnim časovima na teme piva i hrane kopredsedavajući su bili: Radovan Pejanović i Sonja Veljović. Predavači i teme : Ljubiša Topisirović: “Bakterije mlečne kiseline – osnova za proizvodnju autohtonih sireva uparenih sa kraft pivom” , Sonja Veljovic: “Uparavanje hrane i piva: novi trend i mogućnosti”, Mihajlo Ostojić : “Kraft sir za kraft pivo izazov za preduzetništvo” , Novak Jauković: “Regionalni razvoj resursa za uparivanje kraft sireva, kraft piva i kraft čaša”.

Sledeći kopredsedavajući: Ljiljana Brbaklić i Gordana Šimić. Teme I predavači: Ljiljana Brbaklić: “Sortiment ječma za današnje potrebe industrije slada i piva”, Gordana Šimić: “Golozrni ječam kao prirodan izvor bioaktivnih spojeva”, Branislav Dudić : “Potrošnja piva u Slovačkoj”, Stefan Ugrinov: “Uloga veštačke inteligencije u kreiranju kraft piva” i Verica Gluvakov: “Marketing strategije kraft piva”. Prisutnima se obratio i predstavnik “Apatinske pivare”.

U Zrenjaninu , 29.10.2023.

Za IP Media 023

Maja Pandurov, odgovorno lice